Podcastfestival = workshop walhalla | Podcastakademie najaar 2021

Het Podcastnetwerk zet zich sinds haar oprichting (2018) in om de Nederlandse podcastcultuur te bevorderen. Dat doen we onder andere door toegankelijke workshops aan te bieden op het Podcastfestival, en sinds vorig jaar ook in onze Podcastakademie waar iedereen aan mee kan doen. In deze nieuwsbrief lichten we de maarliefst vijf workshops uit die je over 2,5 week op het Podcastfestival kunt volgen én kondigen we nieuwe verdiepende cursussen aan die dit najaar op het programma van de Podcastakademie staan. Wil jij net zo goed voice overs leren doen als audiocollectief Schik, of interviewles van Annegriet Wietsma (De Deventer Mediazaak)? Lees dan door!

Goed, je hebt dus een fan-tas-tisch podcastidee maar nog geen ervaring en dus geen flauw idee waar je moet beginnen. Of je hebt wel wat ervaring (misschien met een ander medium) maar je twijfelt of en zo ja hoe je dat kunt toepassen in audio. In beide gevallen is er maar één oplossing: het gewoon doen! In de workshops op het Podcastfestival doe je precies dat, maar dan onder begeleiding van ervaren makers voor de prijs van één instructieboek.

Rondom het festivalthema hebben we dit jaar vijf verschillende workshops geprogrammeerd met de beste podcastmakers van Nederland, die je allemaal op hun eigen manier mee nemen in het productieproces.

Bovendien zit ook bij iedere track van de Podcastconferentie een workshop inbegrepen!

Podcastfestival workshops

Je hebt een prachtig verhaal te vertellen en je voelt aan álles dat dat verhaal een podcast moet worden. Maar waar begin je? In deze workshop leert radio- en podcastmaker Marjolein Knol (Buiten de Muren en De Hilte 11) jou om een verhaal met audio te vertellen. Voor iedereen die enthousiast wordt van verhalende podcast en daar meer over wil leren.

Deelnemers worden in deze workshop uitgedaagd hun luisteraars mee te nemen naar bestaande plekken. Onder leiding van podcastmaker bij Podgront en PhD-onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen Amanda Brouwers stippelen de deelnemers een route uit in de binnenstad van Groningen en leggen verhalen vast die ze tegenkomen. Zo leer je in één middagdag een podcast voorbereiden, opnemen en monteren.

Je hebt een computer vol opnames, je hoofd loopt over met kennis over het onderwerp van je podcast en je weet precies wat je je luisteraars mee wil geven. Nu hoef je het alleen nog maar te vertellen. In deze workshop ga je zelf aan de slag met het maken van jouw podcast. Hanneke Hendrix (schrijver, hoorspel- en podcastmaker) helpt jou met het meenemen van je luisteraars een verhaal in – ofwel hoe zorg je ervoor dat de luisteraar aan je lippen hangt?

In deze workshop leert Jozien Wijkhuis (freelance journalist, schrijver en radiomaker) je de basis en de fijne kneepjes van het editen van jouw materiaal. Aan het einde van deze workshop weet je hoe je van al dat verzamelde audiomateriaal een geheel kan maken in een audiobewerkingsprogramma.

Wil jij net zo goed voice overs leren doen als Schik? Dit is je kans! Carry de Clercq, docent aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen richting Acteren en Woordkunst licht in deze workshop haar holistische visie op stemgebruik toe en zet je aan het werk met enkele oefeningen uit het boek De Ademrevolutie dat zij met Siona Houthuys in 2020 publiceerde.

Nieuw in de Podcastakademie: verdiepende cursussen

Helemaal geïnspireerd door het Podcastfestival en meteen aan de slag met je eigen podcastplannen? Snappen we. Je kunt dus nu in één adem door met de Podcastakademie. Hier volg je een cursus met meerdere bijeenkomsten rondom één thema: online, max 12 deelnemers en toegankelijk. Toe aan de volgende stap? Welnu, dit jaar zijn er twee verdiepende cursussen!

Deze cursus is voor de mensen die nog geen of weinig ervaring hebben met podcasts. In vier workshops geven we je alle basiskennis die je nodig hebt om een vliegende start te maken. Van opname-apparatuur tot edit, van genres tot publicatie.

De cursus montagevaardigheden is voor mensen die al kunnen monteren, maar graag willen leren hoe je door nabewerking je audiokwaliteit verbetert. We verwachten dat je multitrack kunt editen en weet hoe je plugins moet installeren in je DAW (audiobewerkingsprogramma). Aan het einde van de workshop heb je vaardigheden opgedaan die je producties beter laten klinken en dus meerwaarde geven. Docent Daniel laat jouw producties net zo goed klinken als DAMN, HONEY en Polititia!

In deze cursus leer je de fijne kneepjes van de Oral History interviewtechniek: hoe je een goed diepte-interview kunt houden en met mensen in hun geheugen kunt duiken om zo waarheidsgetrouw mogelijke herinneringen aan specifieke momenten of belangrijke gebeurtenissen op te halen. De docent is niemand minder dan documentairemaker Annegriet Wietsma, bekend van de podcast De Deventer Mediazaak!

Laat de keuzestress maar beginnen! We hopen jullie uiteraard bij één van deze workshops te zien.

Mila-Marie, Quirijn, Mina, Anne & Lieven